Kişiye Özel Ürünler
Tüm Ürünlerde Ücretsiz Kargo
Yeni sezon ürünler
Kişiye Özel Ürünler
Tüm Ürünlerde Ücretsiz Kargo
İlk Yüzüğü Kim Buldu?

İlk Yüzüğü Kim Buldu?

İlk Yüzüğü Kim Buldu?

Yüzükler hakkında neler biliyoruz? Günlük hayatımızda en önem verdiğimiz, en değer verdiğimiz aksesuar olan yüzükler hayatımıza ne zaman ve nasıl girdi?

Yüzüklerin ilk mucidi kimdir? İlk yüzüğü kim buldu? En iyi yüzükler nasıl yapıldı? Tarihte yüzüklerin ilk kullanımı nasıl olmuştur? Kullandığımız aksesuarı ne kadar merak ediyoruz? Bugün yüzlerce farklı tarzda ve milyonlarca çeşit modeli yapılan yüzükler hakkında soracak o kadar çok soru var ki...

Gelişen dünyada insan nüfusunun artışı, gelişen teknoloji, insanların ekonomik refahının artması, kullanılan madenlerin çeşitlenmesi yüzük üretiminde kullanılmasını da ciddi bir ekonomik sektör haline getirdi. Bu konuda özel ilgisi olan insanlar olduğu gibi, sanat veya geçinmek için yapan zanaatkarlar ve koleksiyonerlerin sayısı her geçen gün artıyor.  

Ateşin Bulunması Altın ve Gümüşün İşlenmesi İçin Dönüm Noktası Olmuştur

Konumuza tekrar dönecek olursak altın, gümüş, çelik, demir, platin ya da başka metallerden yapılan yüzüklerin ilk kullanımı tarihte nasıl olmuştur?

Bu soruya cevap aramadan önce “ilk insan kimdir” sorusuna cevap verelim. Çünkü yüzük yapan ve kullananlar insanlardır. “İnsanlık tarihinin neresinde yüzük insanoğlunun hayatına girmiştir” sorusuna da cevap bulmuş olacağız. 

Bilindiği gibi ilk insan ve ilk peygamber Hazreti Adem’dir (as). Son din İslam’ın kutsal kitabı olan Kur’an-ı Kerim’de Hazreti Adem (as) hakkında çok net bilgiler verilmektedir. Hazreti Adem’in (as) yaratılması, cennetten çıkarılıp dünyaya gönderilmesi Kur’an-ı Kerim’de uzun uzun anlatılmaktadır.

Peki insanlar yaratılır yaratılmaz sert madenleri kullanabilmişler midir? Dünyanın ilk yaratılışında ve insan nüfusunun çoğalma sürecinde madenlerin kullanılması pek tabiidir ki kolay olmamıştır.

Ateşin bulunması doğadaki madenlerin işlenmesi için dönüm noktası olmuştur. Bilindiği gibi doğada bulunan altın, gümüş, demir, bakır, platin gibi sert madenlerin işlenmesi ve işe yarar hale getirilmesi ancak ateşin bulunmasıyla mümkün olmuştur.

İlk insan nüfusu hayatta kalmak için tarım ve hayvancılıkla uğraşmıştır. Zaman geçtikçe yerleşim yerleri, korunaklı kaleler inşa edilmiş ve bunlar arasında ticari hayat başlamıştır.

Gidilen yerlerdeki tarım ürünleri, giyim eşyaları gibi ticari ürünlerin satışıyla oluşan ticari hayat maddi durumu güçlü olan tüccarları da doğal olarak ortaya çıkarmıştır.

Ekonomik refaha kavuşan insanların, kendilerini diğer insanlardan ayıran kıyafetler giymesi, bazı takılar takması ve aksesuarlar kullanması da kendiliğinden insanoğlunun hayatına girmiş oldu.

Tarihte İlk Yüzük Örneği

Kesin tarihi kayıtlarda olmasa da yüzüklerin tarih öncesi çağlarda insanlar tarafından kullanıldığı düşünülmektedir. İlk yüzük örnekleri Tunç Çağı’nda görülmüştür. Bunlar çok kaba şekilde yapılmış çemberlerdir.

İnce işçiliklerle yapılan yüzüklere MÖ 1800’lü yıllarda Girit ve Miken uygarlıklarında rastlanmıştır. Süslü bir şekilde yapılan bu yüzükler değerli süs ve aksesuarlar olarak yavaş yavaş insanların hayatında yer almaya başlamıştır.

Dünyanın değişik coğrafi bölgelerine dağılan insanlar yaşadıkları bölgede kendilerine özgü medeniyetler medyana getirmişlerdir.

Bu medeniyetin dini yönü kadar güncel hayatı oluşturan yemek, giyim ve ticaret gibi konularda da kendine has özellikleri olmuştur.

Eski çağlarda yüzük genellikle altın ve kimi zaman da o çağlarda değerli bir maden olarak kabul edilen demirden yapılırdı. Bu yüzüklerin üzerinde mühür bulunan yüzükler çok yaygın olarak kullanılırdı.

Bu mühürler bugünkü imza gibi belgeleri onaylamak için kullanırdı. Bu yüzükleri takan kişiler için egemenlik ve güçlerini simgeleyen önemli bir değerdi.

Antik Yunan ve Roma’da Yüzük

Antik Yunan’da yüzük bir süs eşyası olmaktan çok sınıf farklarını belirten bir simge aracı haline gelmiştir. Dediğimiz gibi her medeniyet kendine özgü değerler oluşturmuştur. Bunu yüzüklerin kullanım amaçlarında bile görmek mümkündür.

Yüzüklerin nişan ve evlilik simgesi olarak kullanılması ise Romalılar dönemine aittir. Ayrıca yine Roma medeniyetinde MS birinci yüz yılda yüzükler Senatörler tarafından “özgür kişilerin kullandıkları” birer simge olmuştur.

Orta Çağ’a geldiğimizde ise yüzük kullanımı ve yüzük işçiliği çok büyük değişimler göstermiş, çok büyük gelişimler yaşamıştır. Yüzüklerin farklı olmasına, kullanılan renklerin çeşitliği ve uyumuna çok büyük önem verilmiştir. Yüzüklerin üstü değerli taşlarla işlenmiş, her taşa ayrı bir anlam yüklenmiştir.

Mühürlü yüzükler Orta Çağ’da oldukça yaygınlaşmış ve çeşitlilik kazanmıştır. Ancak yaygınlaşan yüzük kullanımına karşın bu mühürlü yüzükleri kullanan dar bir kesim olmuştur. Bunun sebebi de bu insanlar bu yüzükleri zenginliklerinin ölçüsü ve göstergesi olarak kullanmıştır.

Günümüzde Altın ve Gümüş Yüzük Kullanmak

Madenlerin kullanılmasının yaygınlaşma, madenlerin işlenmesinin kolaylaşması, insan nüfusunun hızla artması ve ekonomik gelişim bugüne geldiğimizde sanatsal ve parasal karşılığı olan çok büyük bir sektörle bizi baş başa bırakmıştır.

Altın, gümüş ve platinden yapılan yüzükler artık her insanın günlük hayatının vazgeçilmez birer parçası olmuştur. Hatta günlük hayatımızın en değerli ve en değer verdiğimiz aksesuarları olmuştur.

Tarihte ilk yüzüğü kimin bulduğu, isminin ne olduğu bilinmese de bilinen bir şey var bugün. O da altın ve gümüş yüzükler insanı tamamlayan bir parça olmuştur.

Sizde; sizi tamamlayacak tarzınızı yansıtacak ve tarihe sizden izler bırakacak aksesuarları sanat34.com internet adresinden bulabilirsiniz.  Gerçek bir tarz yansıtan ve orijinal gümüş aksesuarları sanat34 sitesine gelerek birçok alışveriş fırsatı ve kolay ödeme ile hemen sipariş oluşturabilir, tarihe tanıklık eden aksesuarların sahibi olabilirsiniz.